Självmedkänsla forts.

Självmedkänsla

Konsten att vara snäll mot sig själv

i stunder av motgång.

självmedkänslakonsten att stå på sin egen sida


Kärt barn har många namn: självmedkänsla, självkärlek, självvänlighet eller att vara självsnäll. Självmedkänsla är en förmåga att visa sig själv kärlek och tröst i stunder av motgång.

Såsom vi gör för de vill bryr oss om när vi ser att de lider.


Innan jag själv blev bekant med ordet självmedkänsla har jag kallat det

att kunna stå på min egen sida.


Inte kritisera, inte slå på mig, inte vara missnöjd hela tiden.

Acceptera, mjukna, vara snäll och tillåtande istället.

Varför ska inte jag förtjäna det om alla andra gör det?


Du förtjnar att vara den snällaste människa du känner - när du pratar med dig själv.

Hur den inre dialogen låter är otroligt viktigt för hur vi klarar av motgångar,

och framgångar.

Det har jag och en kollega Caroline Bergsten kommit fram till i vår kandidatuppsats i psykologi som vi har skrivit nyligen (länk till hela texten kommer snart).


Det vi också kom fram till genom andras berättelser är att vi är många som är hårda mot oss själva,

och att det är svårt att odla den mjuka attityden när man inte är van, eller när man helt enkelt inte vet hur man gör.


Det kanske låter fånigt och svagt, eller så är du kanske rädd att du blir mesig och lat om du är för näll mot dig själv?

Forskningen visar motsatsen.

Vi blir tryggare, mer resilienta, vi når lättare våra mål

och mår bättre i både kropp och sinne när vi är snälla mot oss själva.

Och det går att öva upp.

Prova!


Det kan förändra ditt liv när du börjar praktisera det helhjärtat.

Mjukna

Att göra misstag är en del av livet, en del av att lära sig att bli en bättre människa. Vi har lätt att kritisera oss själva för våra fel. Även om det som vi behöver mest i dessa stunder är tröst och kärlek.

Genom självmedkänsla lär du dig att vara mer förlåtande mot dig själv. Din inre röst mjuknar och den inre kritikern blir tystare.**Förstå mig rätt, självmedkänsla är inte ett sätt att förklara bort ens ansvar för det man har gjort. Det är ett sätt att möta sig själv med kärlek och förståelse när man lider på grund av sina snedsteg. Det är en förutsättning för att kunna göra bättre nästa gång.

Medveten närvaro

Paragraphs are the main building blocks of web pages. To change what this one says, just double-click here or hit Edit text. You can change the style here, too. Of course, dragging the text will move the paragraph on the page. One paragraph may be enough to introduce your project. If it gets too long, break up the text into several paragraphs. Long text is perfect for explaining what's unique about your website.

Du är inte ensam

Det är lätt att tro att alla andra är smartare, mer begåvade och att de lyckas med allt de företar sig. Så är självklart inte fallet. Vi pratar bara inte om våra misslyckanden. De gömmer vi under ett lager av skuld och skam och isolerar oss med våra tankar hur dåliga vi är som inte lyckats bättre.


Med hjälp av självmedkänsla påminner vi oss själva om att alla vill lyckas men att det är en naturlig del av livet att möter motgång i livet och att alla